Κύκλος Ζωής Κατσαρίδας

Όπως όλα τα έντομα, έτσι και οι κατσαρίδες έχουν ταχύτατο ρυθμό αναπαραγωγής και μπορούν να επιμολύνουν ένα σπίτι ή μια επιχείρηση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Όλοι γνωρίζουμε επίσης πως είναι εξαιρετικά ανθεκτικές απέναντι στα κοινά οικιακά εντομοκτόνα και πως κρύβονται σε σκοτεινά και υγρά σημεία. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά τους ευνοεί τον αναπαραγωγικό τους κύκλο, το οποίο έχει ως συνέπεια την περαιτέρω επιμόλυνση των χώρων μας. Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε τα βασικά σημεία του κύκλου ζωής της κατσαρίδας.

Κατσαρίδα

Ζευγάρωμα και Ωοτοκία

Όπως όλα τα έμβια όντα έτσι και οι κατσαρίδες έχουν την δική τους ιεροτελεστία αναφορικά με το ζευγάρωμα. Το αρσενικό προκειμένου να προσελκύσει το θηλυκό, κουνάει τα φτερά του γρήγορα, επιδυκνείει την κοιλιά του και σε αρκετές περιπτώσει “τσιμπάει” με το στόμα του το θηλυκό. Εφόσον ζευγαρώσουν, το θηλυκό δημιουργεί μια κάψουλα (ωοθήκη) χρώματος σκούρου μπεζ, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει από 16 ως 40 αυγά ανάλογα το είδος. Κατόπιν βρίσκει ένα απομονωμένο και σκοτεινό μέρος όπου κολλάει την ωοθήκη σε μια επιφάνεια με σάλιο για να μπορέσουν τα αυγά να επωαστούν.

– Οι γερμανικές κατσαρίδες γεννούν από 20-40 αυγά ανά γέννα με περίοδο επώασης περίπου 28 ημέρες. Το θηλυκό μπορεί να πραγματοποιήσει τέσσερις ή και πέντε γέννες κατά την διάρκεια της ζωής της, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να γεννήσει κατά μέσο όρο περίπου 200 νεαρά συνολικά.

– Οι αμερικάνικες κατσαρίδες  γεννούν περίπου 16 αυγά ανά γέννα και η περίοδος επώασης διαρκεί περίπου 44 ημέρες. Το θηλυκό μπορεί να πραγματοποιήσει από 6 έως 14 γέννες κατά την διάρκεια της ζωής της, πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να γεννήσει συνολικά 224 απογόνους.

– Οι ασιατικές κατσαρίδες γεννούν περίπου 16 αυγά ανά γέννα και η περίοδος επώασης διαρκεί περίπου 60 ημέρες. Το θηλυκό μπορεί να πραγματοποιήσει 8 γέννες κατά την διάρκεια της ζωής της, πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να γεννήσει συνολικά 128 απογόνους.

Φάση Ωρίμανσης

Όταν οι κατσαρίδες ολοκληρώσουν την εκκόλαψη τους γίνονται νύμφες και αμέσως ξεκινούν την μετάβασή τους στα επόμενα στάδια ανάπτυξης. Οι νύμφες περνούν από διάφορα στάδια ανάπτυξης πριν μπουν στο στάδιο της ενήλικης κατσαρίδας, απορρίπτωντας τους εξωσκελετούς τους καθώς μεγαλώνουν. Οι κατσαρίδες που δεν έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο ανάπτυξής τους είναι συνήθως λευκές ή κρεμ όταν εκκολάπτονται, αλλά με την πάροδο του χρόνου γίνονται το ώριμο μαύρο, καφέ ή γκρι χρώμα τους, που όλοι γνωρίζουμε. Μια κατσαρίδα-νύμφη θα ρίξει τον εξωσκελετό της αρκετές φορές πριν την φάση της ενηλικίωσης.

– Οι γερμανικές κατσαρίδες θα ρίξουν τον εξωσκελετό τους 6 με 7 φορές πριν την φάση της ενηλικίωσης, διαδικασία η οποία διαρκεί 103 ημέρες.

– Οι αμερικάνικες κατσαρίδες θα ρίξουν τον εξωσκελετό τους 13 φορές πριν την φάση της ενηλικίωσης, διαδικασία η οποία διαρκεί 600 ημέρες.

– Οι ασιατικές κατσαρίδες θα ρίξουν τον εξωσκελετό τους 10 φορές πριν την φάση της ενηλικίωσης, διαδικασία η οποία διαρκεί 589 ημέρες.

Προσδόκιμο Ζωής Κατσαρίδας

Μόλις οι κατσαρίδες ενηλικιωθούν, η διαδικασία της αναπαραγωγής τους ξεκινά από την αρχή, δηλαδή από τα νεαρά-ενήλικα πλέον άτομα, υπό την προϋπόθεση πως μπορούν να βρουν τροφή και νερό και δεν θα απειληθούν ή εκτοπιστούν από την τοποθεσία που έχουν επιλέξει. Οι ενήλικες θηλυκές κατσαρίδες συχνά ζουν περισσότερο από τις ενήλικες αρσενικές, αλλά το χρονικό διάστημα για καθεμία εξαρτάται από το είδος της.

– Οι ενήλικες γερμανικές κατσαρίδες ζουν κάτι λιγότερο από 200 ημέρες, τόσο οι θηλυκές όσο και οι αρσενικές.

– Οι αρσενικές ενήλικες αμερικάνικες κατσαρίδες ζουν 362 ημέρες και οι θηλυκές ζουν περίπου 700 ημέρες.

– Οι αρσενικές ενήλικες ασιατικές κατσαρίδες ζουν 160 ημέρες ενώ οι θηλυκές ζουν 180 ημέρες.

Ζωή Κατσαρίδας

Καταπολέμηση Κατσαρίδας με Απεντόμωση

Η κατσαρίδα είναι ένα ιδιαίτερα επίμονο έντομο. Το κατά πόσο θα είναι αποτελεσματική η εξόντωσή τους καθορίζεται από πολλές παράμετρους. Π.χ. αν το σπίτι σας είναι κοντά σε κεντρικό αγωγό αποχεύτεσης η ετήσια απεντόμωση είναι επιβεβλημένη. Μπορεί και μέσα σε ένα έτος να χρειαστεί και δεύτερη απεντόμωση. Η κλιματική αλλαγή επίσης δρα υπέρ της αύξησης της δραστηριότητας της κατσαρίδας και συνεπώς και στην αναπαραγωγή της. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ίσως έχετε παρατηρήσει και περισσότερες εμφανίσεις του εντόμου στο σπίτι ή την επιχείρησή σας καθώς και μεγαλύτερο αριθμό τους. Σε κάθε περίπτωση για να απαλλαγείτε αποτελεσματικά από το βλαβερό αυτό έντομο θα πρέπει να εμπιστευτείτε τους επαγγελματίες. Στην Enex. διαθέτουμε τεράστια εμπειρία στην καταπολέμηση όλων των ειδών των κατσαρίδων.