Πως να προστατεύσετε το σπίτι σας από τους Ψύλλους

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την εντύπωση πως οι ψύλλοι έρχονται στο σπίτι μας μόνο από τα κατοικίδια. Σαφώς αυτή είναι μια λαθεμένη εντύπωση καθώς οι ψύλλοι μπορούν να μπουν στο σπίτι μας και από εμάς τους ίδιους. Πως όμως; Μια βόλτα στο πάρκο σε σημείο που έχουν την φωλιά τους οι ψύλλοι είναι αρκετή. Ένα πήδημα επάνω στα ρούχα μας είναι μια εύκολη υπόθεση για τους ψύλλους και έπειτα η μεταφορά τους στο σπίτι μας είναι θέμα χρόνου. Βέβαια, είναι εξαιρετικά πιθανόν να εισβάλει στο σπίτι μας είτε από την γάτα είτε από τον σκύλο μας.

Τσίμπημα Ψύλλου

Οι ψύλλοι τρέφονται με το αίμα ανθρώπων και ζώων. Αυτό που οι περισσότεροι από εμάς προφανώς δεν γνωρίζουμε είναι πως η αγαπημένη τροφή του ψύλλου δεν είναι ούτε το αίμα των κατοικιδίων μας, ούτε το δικό μας -το ανθρώπινο- αίμα. Είναι το αίμα των ποντικιών και των αρουραίων. Σε εμάς και στα κατοικίδια έρχονται στην περίπτωση που δεν μπορούν να τραφούν από κάποιο ποντίκι ή αρουραίο. Συνεπώς σε μια προσβολή από ψύλλο, ο νους μας θα πρέπει να τρέξει αμέσως μετά για το αν έχουμε προσβολή από τρωκτικά. Στην φώτο βλέπουμε πως είναι το τσίμπημα από ψύλλους.

Τι κάνουμε όμως στην περίπτωση που οι ψύλλοι τελικά καταφέρνουν να εισβάλλουν στο σπίτι μας, με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο; Εδω ξεκινάει μια κυριολεκτικά ψυχοφθόρα και μακρόχρονη μάχη για τον ιδιοκτήτη. Όπως οι περισσότεροι πιθανόν να γνωρίζετε οι ψύλλοι είναι ένα ιδιαίτερα επίμονο και δύσκολο στην καταπολέμησή του έντομο. Έτσι:

– Εφόσον διαθέτετε κάποιο κατοικίδιο θα πρέπει να του χορηγήσετε κάποιο από τα ειδικά σκευάσματα για ψύλλους άμεσα. Εάν δεν έχει προσβληθεί από τους ψύλλους, είναι θέμα ελάχιστου χρόνου να προσβληθεί.

– Με την ηλεκτρική σκούπα στην μέγιστη ισχύ, περάστε τα χαλιά, τα πατώματα, τα πατάκια και ότι άλλο βρίσκεται στο πάτωμα του σπιτιού σας. Περάστε και τους καναπέδες και τις καρέκλες σας. Με αυτόν τον τρόπο τραβάτε μέσα στην σακούλα της σκούπας τόσο τα ενήλικα άτομα όσο και τα αυγά τους. Οι ψύλλοι αναπαράγονται τάχιστα και το θηλυκό μπορεί να γεννήσει 50-60 αυγά ημερησίως. 

– Όταν τελειώσετε, πηγαίνετε σε έναν εξωτερικό χώρο, ανοίξτε την ηλεκτρική σκούπα πολύ προσεκτικά, βγάλτε την σακούλα της ηλεκτρικής σκούπας και βάλτε την σε μια νάυλον σακούλα. Πετάξτε την νάυλον σακούλα σε έναν δημόσιο κάδο απορριμάτων. 

Πραγματικά ελπίζουμε οι παραπάνω συμβουλές να σας φανούν χρήσιμες και να σας απαλλάξουν με την πρώτη από αυτό το βλαβερό έντομο. Από την εμπειρία μας όμως πρέπει να σας πούμε πως αυτό πολύ σπάνια συμβαίνει. Οι περισσότεροι από εμάς όταν αντιληφθούμε πως επάνω στα ρούχα μας πήδηξαν ψύλλοι ή τους αντιληφθήκαμε αφού μπήκαν μέσα στο σπίτι, πανικοβαλλόμαστε και δρούμε λαθεμένα και σπασμωδικά. Σε μια τέτοια περίπτωση καλέστε μας άμεσα. Διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία στην εξόντωση ψύλλων, θα πρέπει όμως να προετοιμαστείτε ψυχολογικά για το πλέον πιθανό σενάριο, το οποίο λέει πως η ολοκληρωτική απομάκρυνση/θανάτωση των ψύλλων στο σπίτι ή την επιχείρησή μας θα είναι μια υπόθεση αρκετά χρονοβόρα.