Ιπτάμενα Μυρμήγκια και Σμήνη Τερμιτών.

Όσο ο καιρός γίνεται θερμότερος, από τις αποικίες των τερμιτών αρχίζουν να ξεπηδούν σμήνη που έχουν σαν σκοπό να βρούν νέα αποικία για να εγκατασταθούν και να αναπαραχθούν σε αυτή. Την ίδια στιγμή, τα ιπτάμενα μυρμήγκια κάνουν ακριβώς το ίδιο. Δυστυχώς, οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να διακρίνουμε τις διαφορές μεταξύ των δύο αυτών εντόμων. Το να μπορέσουμε να κάνουμε την ακριβής αναγνώριση των δύο αυτών εντόμων όμως, είναι κάτι που μπορεί να μας γλυτώσει από μεγάλους μπελάδες και φυσικά από μεγάλες καταστροφές στις περιουσίες μας. Είναι γνωστό βέβαια, πως οι τερμίτες αγαπούν το ξύλο και επί της ουσίας την κυτταρίνη που βρίσκεται σε αυτό, συνεπώς οι ξύλινες κατασκευές διατρέχουν αμεσότατο κίνδυνο.

Τερμίτες

Πως να ξεχωρίσετε τα Ιπτάμενα Μυρμήγκια από τα Σμήνη Τερμιτών

Όπως είπαμε και πριν τόσο από τις αποικίες τερμιτών όσο και από τις αποικίες μυρμηγκιών θα ξεκινήσουν σμήνη που έχουν σκοπό την μετεγκατάσταση και την αναπαραγωγή σε μια νέα αποικία. Αυτό θα γίνει τις πρώτες πρωινές ώρες μιας ζεστής ημέρας, αφού έχει προηγηθεί μια βροχερή ημέρα. Όπως καταλαβαίνεται αυτό δημιουργεί συνθήκες υγρασίας που ευνοεί την μετακίνηση (κρατήστε κατά νου πως τα περισσότερα έντομα αγαπούν αυτή την καιρική αλληλουχία). Αυτό σύμβαίνει άνοιξη και καλοκαίρι αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και νωρίς το φθινόπωρο. Στην προκειμένη περίπτωση οι τερμίτες ευνοούνται περισσότερο από την ύπαρξη συνθηκών υγρασίας, λόγω του ότι έχουν περισσότερες απώλειες υγρασίας από το σώμα τους από ότι τα ιπτάμενα μυρμήγκια.

Έτσι, όταν δείτε είτε σμήνος ιπτάμενων μυρμηγκιών είτε σμήνος τερμιτών, θα πρέπει να σταθείτε σε τέσσερις βασικές διαφορές τους:

– Φτερά: Οι τερμίτες διαθέτουν τέσσερα φτερά, σχεδόν ισομηκή, ωχρά με πολλές φλέβες μέσα τους που διακρίνονται σχετικά δύσκολα. Τα ιπτάμενα μυρμήγκια διαθέτουν επίσης τέσσερα φτερά, αλλά τα πίσω φτερά τους είναι πολύ πιο κοντά σε μήκος από αυτά των τερμιτών, είναι πιο σκούρα και έχουν λιγότερες φλέβες μέσα τους. Επιπλέον, τα φτερά των τερμιτών σπάνε εύκολα κατά την διάρκεια του ζευγαρώματος και τα εναποθέτουν σε σωρούς όταν ξεκινούν να χτίζουν την νέα τους αποικία. Αντίθετα, τα ιπτάμενα μυρμήγκια κρατούν τα φτερά τους κατά την διάρκεια του ζευγαρώματος και τα χάνουν όταν η αποικία τους έχει ολοκληρωθεί και υπάρχει σε αυτή κάποια βασίλισσα.

– Σώμα: Οι τερμίτες έχουν ένα ομοιόμορφο σχήμα σώματος με μια φαρδιά ευθεία μέση πίσω από το σημείο του εξωσκελετού τους όπου συνδέονται τα φτερά τους. Αντίθετα τα ιπτάμενα μυρμήγκια έχουν στενή, “σφιγμένη” μέση στο σημείο που συνδέονται τα φτερά τους. Στην εικόνα μπορείτε να δείτε τις διαφορές αυτές.

– Κεραίες και αισθητήρια όργανα κεφαλής: Οι κεραίες των τερμιτών μοιάζουν σαν να έχουν επάνω τους μια σειρά απο χάντρες και είναι σχεδόν ίσιες. Αντίθετα, οι κεραίες των ιπτάμενων μυρμηγκιών είναι σκέτες και σχηματίζουν σχεδόν ορθή γωνία.

Αντιμετώπιση Τερμιτών και Ιπτάμενων Μυρμηγκιών με Απεντόμωση

Όπως προαναφέραμε οι τερμίτες προσβάλλουν τις ξύλινες κατασκευές, γενικά οτιδήποτε ξύλινο ή οτιδήποτε εμπεριέχει κυτταρίνη. Επομένως, αν εντοπίσετε ίχνη τερμιτών στην περιουσία σας, επικοινωνήστε με την Enex. προκειμένου να προχωρήσουμε στην αξιολόγηση του μεγέθους της προσβολής το συντομότερο δυνατόν. Τα ιπτάμενα μυρμήγκια μπορούν και αυτά να δημιουργήσουν παρόμοια προβλήματα, σε καμιά περίπτωση όμως δεν έχουν την δυνατότητα να πλήξουν ξύλινες δομικές κατασκευές, όπως κάνουν οι τερμίτες.

Επικοινωνήστε μαζί μας ακόμα και αν εντοπίσετε μια αποικία με τερμίτες κοντά στην περιουσία σας. Το να έρθουν και σε εσάς είναι ζήτημα ελαχίστου χρόνου. Εάν δυσκολεύεστε να κάνετε την αναγνώριση στείλτε μας φωτογραφία όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας στο email της Enex. ή στο Viber: 6977 323 800 και καθορίζουμε κατόπιν τις επόμενες ενέργειες.