Γιατί υπάρχουν τόσες πολλές Κατσαρίδες το Καλοκαίρι;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το καλοκαίρι είναι η εποχή των εντόμων. Με κύριο “εκπρόσωπό” τους την κατσαρίδα, η οποία την συγκεκριμένη εποχή εμφανίζεται σχεδόν παντού, υπάρχει ένας πολύ βασικός λόγος που η εμφάνιση των εντόμων είναι πολύ πιο έντονη.

Σίγουρα έχουμε παρατηρήσει πως κατά την διάρκεια του φθινοπόρου και του χειμώνα ο πληθυσμός των κατσαρίδων μειώνεται αισθητά. Γιατί; Η απάντηση είναι απλή: Όπως τα περισσότερα έντομα έτσι και οι κατσαρίδες είναι έντομα ψυχρόαιμα και δυσκολεύονται να αντιμετωπίσον τις χαμηλές θερμοκρασίες. Συνεπώς, όσο η θερμοκρασία στο περιβάλλον μειώνεται, εξίσου μειώνεται και η δραστηριότητα των κατσαρίδων. Πολλές από αυτές θα πεθάνουν από το ψύχος, κάποιες όμως θα βρουν τροφή και ένα ζεστό και υγρό μέρος για να διαχειμάσουν. Και εννοείται πως οι κατσαρίδες θα καταφέρουν να επιβιώσουν.

Κατσαρίδα

Όπως ίσως οι περισσότεροι καταλάβατε, το ζεστό, υγρό και το πλούσιο σε τροφή μέρος είναι το ίδιο σας το σπίτι. Οι κατσαρίδες που θα καταφύγουν για να διαχειμάσουν σε αυτό ενδέχεται να περάσουν απαρατήρητες ακριβώς επειδή η δραστηριότητά τους είναι σε χαμηλά επίπεδα. Περιμένουν όμως τις κατάλληλες συνθήκες και όταν η θερμοκρασία ανέβει οι κατσαρίδες θα βγούν από τα σιφόνια, τις ρωγμές των τοίχων, τις σωληνώσεις των αποχετεύσεων προς αναζήτηση τροφής. Αυτό στην Ελλάδα συμβαίνει περίπου στο μέσο της άνοιξης.

Επιπλέον, η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι οι περίοδοι αναπαραγωγής των κατσαρίδων, συνεπώς ο πληθυσμός τους αυξάνεται και πλέον η παρουσία τους δεν περνάει και τόσο απαρατήρητη. Και εξυπακούεται πως όσο αυξάνει η ζέστη και η υγρασία τόσο αυξάνει και ο πληθυσμός τους και η δραστηριότητά τους.

Πως ξεκινάει η Προσβολή από τις Κατσαρίδες;

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την εσφαλμένη εντύπωση πως διατηρώντας τα σπίτια μας καθαρά θα αποτρέψουμε τις κατσαρίδες από το να εισβάλουν σε αυτό. Εξυπακούται πως πρέπει να έχουμε το σπίτι μας καθαρό, οι κατσαρίδες όμως δεν κάνουν διακρίσεις. Προσβάλλουν και τα καθαρά σπίτια. Αρκεί μια φορά να ξεχάσουμε έξω φαγητό ή να πέσουν μερικά ψίχουλα στα ντουλάπια μας ή να μας πέσουν μερικές σταγόνες μπύρας στο πάτωμα. Αυτό είναι αρκετό για την όσφρηση της κατσαρίδας. Όπως καταλαβαίνουμε, το να κρατήσουμε απλώς το σπίτι μας καθαρό δεν αρκεί για να αποτρέψουμε αυτόν τον μολυσματικό εισβολέα.

Οι κατσαρίδες μπορούν να περάσουν μέσα από πολύ μικρές σχισμές και ρωγμές, πάχους όσο μια σελίδα εκτυπωτή Α4 περίπου. Σπίτι μας μπαίνουν επίσης από τις τσάντες των super market ή της λαϊκής, κούτες από προϊόντα που αγοράσαμε ή ακόμα και από καινούργια έπιπλα και πολύ περισσότερο από μεταχειρισμένα έπιπλα.

Πως να Αποτρέψετε τις Κατσαρίδες κατά τους Καλοκαιρινούς Μήνες

Εμείς στην Enex. θα σας παραθέσουμε μια σειρά συμβουλών προκειμένου να αποτρέψετε τις κατσαρίδες να εισέλθουν στους χώρους σας:

– Μην αφήνετε τρόφιμα εκτεθιμένα. Βάλτε τα σε πλαστικά μπώλ που κλείνουν ερμητικά (αεροστεγώς). Το ίδιο να κάνετε και με τις τροφές των κατοικίδιων, είναι πολύ ελκυστικές για τις κατσαρίδες.

– Μην αφήνετε άπλυτα σκεύη στον νεροχύτη, ακόμα και ποτήρια. Αν σας χυθεί επίσης κάποιο υγρό σκουπίστε το αμέσως.

– Να πετάτε τα σκουπίδια σας σε καθημερινή βάση. Αν επίσης ο κήπος σας ή αυλή σας έχει “σαβούρα” καθαρίστε την. Μην αποθηκευέτε επίσης χαρτί σε μεγάλους όγκους (παλιές εφημερίδες, χαρτόνια, χαρτόκουτες κτλ.)

– Βάλτε αεροστόπ κάτω από τις πόρτες και βάλτε στόκο οικοδομής σε τυχόν ρωγμές. Ο στόκος οικοδομής πωλείται στα χρωματοπωλεία και είναι πολύ φτηνός. Μην χρησιμοποιήσετε σιλικόνη.

– Τέλος, ρυθμίστε κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο την υγρασία στο σπίτι σας. Είπαμε πριν πως οι κατσαρίδες εκτός από την ζέστη αγαπούν και την υγρασία. Σε όποια δωμάτια του σπιτιού σας αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγρασίας, μειώστε την με έναν κοινό αφυγραντήρα.

Καταπολέμηση Κατσαρίδας με Απεντόμωση

Η κατσαρίδα είναι ένα ιδιαίτερα επίμονο έντομο. Το κατά πόσο θα είναι αποτελεσματική η εξόντωσή τους καθορίζεται από πολλές παράμετρους. Π.χ. αν το σπίτι σας είναι κοντά σε κεντρικό αγωγό αποχεύτεσης η ετήσια απεντόμωση είναι επιβεβλημένη. Μπορεί και μέσα σε ένα έτος να χρειαστεί και δεύτερη απεντόμωση. Η κλιματική αλλαγή επίσης δρα υπέρ της αύξησης της δραστηριότητας της κατσαρίδας και συνεπώς και στην αναπαραγωγή της. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ίσως έχετε παρατηρήσει και περισσότερες εμφανίσεις του εντόμου στο σπίτι ή την επιχείρησή σας καθώς και μεγαλύτερο αριθμό τους. Σε κάθε περίπτωση για να απαλλαγείτε αποτελεσματικά από το βλαβερό αυτό έντομο θα πρέπει να εμπιστευτείτε τους επαγγελματίες. Στην Enex. διαθέτουμε τεράστια εμπειρία στην καταπολέμηση όλων των ειδών των κατσαρίδων.